כניסה לחברים
סגירה

כניסה לחברים רשומים



ריחן, Holy basil ,Ocimum sanctum

ריחן, Holy basil ,Ocimum sanctum (הגדל)

מאת: מינה פארן Ph.D

 

שם בוטני:  Ocimum sanctum

שם נפוץ: Holy basil

שם בסנסקריט: Tulsi

שם עברי: ריחן

 

משפחה: שפתניים Lamiaceae

 

תאור בוטני

מוצאו של הצמח מהודו ומאזורים בצפון-מזרח אפריקה (1). צמח מסועף מאד, מגיע לגובה של 1מ'. הגבעול מרובע, אופייני למשפחת השפתניים (2). העלים ירוקים  עד ירקרק-חום, ארומטיים, בעלי ריח אופייני (2).

 

רכיבים פעילים

המרכיבים העיקריים הם טאנינים 4.6% ושמן נדיף עד 2.0% (3).

ריכוז המרכיבים העיקריים של השמן הנדיף שונה לפי אזור הצמיחה של הצמח (2). ריכוז ה- eugenol מגיע עד 62%, methleugenol עד 86%, alpha & beta caryophyllene עד 42%.

בנוסף מצוי בשמן הנדיף methylchavicol, linaool ו- 1,8-cineole (4).

 

 

 

 

 

eugenol

 

 

פעילות רפואית

ספסמוליטי, אנטי מיקרוביאלי, נוגד דלקת, מוריד חום, מגביר פעילות של מערכת החיסון, היפגליקמי (2).

 

התוויות

לפי הרפואה המסורתית נוהגים להשתמש בצמח לטיפול בארטריטיס, אסתמה, ברונכיט, הצטננות, סכרת, להורדת חום, שפעת, כיב פפטי, רוימטיזם (5,6).

 

רפואה מסורתית

O. sanctum הוא צמח פולחן חשוב בהודו. נעשה בו שימוש רפואי בהודו ובארצות אחרות בדרום-מזרח אסיה.  הצמח משמש לטיפול בכאבי אוזניים, אפילפסיה, מחלות לב, מלריה, סינוסיטיס, הכשות של נחשים, כאבי בטן, הקאות, כנוגד תולעים, להגביר הפרשת חלב בהנקה ולמנוע נשירת שיער (7).

 

פרמקולוגיה

ניסויים בחיות.

מיצוי של העלים ב-50% אלכוהול פעל כנוגד עוויתות בדרכי הנשימה ובמערכת העיכול של חזירי ים, כשהוא ניתן בריכוז של 200 מ"ג ל-ק"ג משקל (8,9).

אנטי מיקרוביאלי: מיצוי באתר וב-95% אלכוהול עיכב in vitro Staphylococcus aureus,

ו-Mycobacteriu, tuberculosi (10).

מיצוי מימי של העלים עיכב in vitro גידול של כמה פטריות (11).

נוגד דלקת: מיצוי באלכוהול-מים שהוזרק למערכת העיכול של חזירי-ים וחולדות מנע התפתחות של דלקת (8,9).

פעילות היפוגליקמית: מיצוי של העלים ב-50% אלכוהול (250מ"ג ל-ק"ג) שניתן לחולדות עם סכרת מושרית, גרם לירידה של 30% בריכוז הסוכר (12).

 

מחקרים קליניים

השפעה על רמת גלוקוז וכולסטרול בדם: במחקר מול קבוצת ביקורת, נבדקה השפעת עלים יבשים על 40 משתתפים סכרתיים המשתתפים קבלו 2.5 ג' עלים במשך ארבעה שבועות. רמת הגלוקוז בצום ירדה ב-17.6%, רמת הגלוקוז אחרי הארוחה ירדה ב-7.3%, רמת הכולסטרול ירדה ב-6.5% (6).

 

התוויות נגד

הריון והנקה (2).

 

אינטראקציות עם תרופות

יש לנהוג בזהירות במקרים של שימוש בפרצטאמול (2).

 

תופעות לוואי

לא דווח על תופעות בלתי נעימות (2,6).

 

הכנות ומינון

חליטה או מירתח 6-12 ג' ליום (2)

טינקטורה 1:5 ב- 50% אלכוהול.

 

מקורות

 

1.Manual for cultivation, production and utilization of herbal medicines in primary health care. Northaburi Department of Medical Science, Ministry of Health, 1990.

2. Folium Ocimum Sancti in: WHO Monographs on Selected Medicinal Plants, Vol 2, 2002, p. 206-216.

3. Materia Medica Indonesia, Jilid VI. Jakarta, Department Kesehatan, Republik Indonesia, 1995.

4. Maheshwart ML et al. Essentoal oil of sacred basil (Ocimum sanctum). Indian Perfumer, 1987, 31; 137-145.

5. Medicinal plants in Viet Nam, Manila; WHO Regional Office for the Western Pacific, 1990 (WHO Regional Publications, Western Pacific Series, No. 3).

6. Agrawal P. Rai V. Singh RB. Randomized, placebo-controlled, single-blind trial of holy basil leaves in patients with noninsulin-dependent diabetes melilitus. International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics, 1996, 34: 406-409.

7. Farnworth NR. ed. NAPALERT database, Chicago, University of Illinois at Chicago, IL, January 28, 1998 production.

8. Singh S. Agrawal SS. Anti –asthmatic and anti-inflammatory activity of Ocimun sanctum L. Journal of Research and Education in Indian Medicine, 1991, 10: 153-163.

9. Singh S. Agrawal SS. Anti-asthmatic and anti-inflammatory activity of Ocimum sanctum. International journal of Pharmacognosy, 1991, 29: 306-310.

10. Phadke SA. Kulkami SD. Screening of in vitro antibacterial activity of Terminalia chebula, Eclipta alba and Ocimum sanctum. Indian Journal of Medicinal Science, 1989, 45: 113-117.

11. Saksena N. Tripathi HHS. Plant volaties in relationto fungistasis. Fitoterapia 1985, 56: 243-244.

12. Giri JP. et al. Effect of Tulsi (Ocimum sanctum) on diabetes mellitus. Indian Journa of Nutrition anf Dietetics, 1987, 24: 337-341.

 

 

עבור לתוכן העמוד