כניסה לחברים
סגירה

כניסה לחברים רשומים



פרחי צבר, Nopal cactus ,Opuntia ficus-indica

פרחי צבר, Nopal cactus ,Opuntia ficus-indica (הגדל)

מאת: מינה פארן Ph.D

 

שם בוטני: Opuntia ficus-indica

שם נפוץ: Nopal cactus

שם עברי: פרחי צבר

 

משפחה: צבריים, Cactaceae

 

חלקי צמח בשימוש: גבעולים, פרחים.

 

תאור בוטני

מוצאו של הצמח מדרום ומרכז אמריקה. הוא הובא מאמריקה לספרד והתפשט משם לכל היבשות. בארץ גדל הצבר כפליט תרבות.

במרכז ודרום אמריקה אוכלים את גבעולי הצבר מאז אלפי שנים. במין הנקרא Nopal, הגבעולים שטוחים, בגודל כף יד וצבעם ירוק עד סגול. בצמח המקורי הגבעולים מכוסים בקוצים שהם העלים. לאחרונה פתחו זן שאינו קוצני.

 

רכיבים פעילים

הגבעולים מכילים כ- 85% מים

סיבים: צלולוזה, המיצלולוזה ופקטין, מרכיבים ריריים, 17 חומצות אמיניות, 8 מתוכן חיוניות.

ויטמינים: 1,2,3A, C, B  וברזל.

מינרלים: סידן, מגנזיום, נתרן, אשלגן, ברזל.

 

בדרום אמריקה נוהגים למצות מהגבעולים את המרכיבים הריריים שבו, ולמכור אותם כתוסף מזון עשיר בסיבים תזונתיים.

במקסיקו נמכרים הגבעולים חתוכים לקוביות ונקיים מכל הקוצים, מוכנים לבישול.

 

מומלץ לבחור למאכל גבעולים צעירים ורכים, לחתוך עם סכין ולהשאיר כ-2 ס"מ מהגבעול, ממנו יתפתח גבעול חדש. ניתן לאכול אותם חיים כסלט או לבשל אותם.

ב- 20 השנים האחרונות התחילו לחקור את הגבעולים והפרחים של הצבר. הפרחים היו ידועים ברפואה המסורתית כמסייעים להקטנת בלוטת ערמונית מוגדלת.

הידע המסורתי הוכח על ידי מחקרים.

 

פעילות הגבעולים קשורה בעיקר לתכולת הסיבים התזונתיים המסיסים והבלתי מסיסים והויטמינים שהם נוגדי חמצון.

הוכח שהגבעולים מורידים רמת כולסטרול, מסייעים לעיכול, מונעים עצירות, מונעים טרשת עורקים, מורידים רמת סוכר.

 

המחקרים נעשו עם אבקה שהוכנה מהצמח היבש לאחר שהרחיקו ממנו את המרכיבים הריריים.

 

פעילות הצמח כמוריד רמת כוסטרול, גלוקוז ושומנים מיוחסת לסיבים, לחומצות האמיניות ולויטמין B3.

הראו עליה ברגישות של קרומי התאים לאינסולין.

הפעילות ההיפוגליקמית מגיעה לשיא 4-6 שעות לאחר אכילת הגבעולים.

הצמח מונע טרשת עורקים כי הוא מסייע לשמור על רמה תקינה של שומנים וסוכר בדם, וכן הודות לפעילות נוגדת החמצון של ויטמין C ו- A, שמונעים נזק לדפנות כלי הדם הנימיים, ומפחיתים את חדירותם.

הסיבים והמרכיבים הריריים פעילים כמונעי עצירות וכמגינים על הקרומים הריריים של הקיבה והמעי.

 

ניתן להשתמש בצמח כמזון או כתוסף מזון.

עבור לתוכן העמוד