כניסה לחברים
סגירה

כניסה לחברים רשומים



ההשפעה הפיזיולוגית של פוליפנולים המצויים במזון - מאת מינה פארן PhD

למאמרים נוספים מאת המחברת הקישו כאן

 

קבוצות  של פלבונואידים

אנתוציאנינים

האנתוציאנינים הם גליקוזידים של אנתוציאנידינים. מצויים באוכמניות, דובדבנים, תות עץ, תות גינה, פטל שחור, פטל אדום  ועוד. הכמות שלהם בפירות הולכת ועולה לקראת הבשלת הפרי.

הם נמסים במים ונהרסים בבישול ממושך.

 

פרואנתוציאנינים הם חסרי צבע. הם בנויים מאוליגומרים או פולימרים קטנים ופעילים כטאנינים. הם עוברים הידרוליזה עם חומצה או מים חמים, ומשחררים אנתוציאנינים. הם מצויים בהרבה פירות ביחד עם חומצות פנוליות. הם מגינים על תאים מפני נזק חמצוני.

 

Catechins

הקטכינים הם פלבונולים.

הם נהרסים כשמייבשים ענבים ואינם מצויים בצימוקים.                    

מגבירים מטבוליזם, וביחד עם זה מייצרים רדיקלים חופשיים.   

מסוגלים לעצור סרטן בשלבים הראשונים.

יכולים להגן מפני נזק ל-DNA ולכן עשויים להועיל לאנשים העוברים טיפול כימותרפי.

בתה ירוק יש 15-20% של קטכינים

בתה שחור יש 5-10% של קטכינים

הקטכינים הנפוצים ביותר בתה ירוק הם epigallocatechin galleate. הם אינם מצויים בתה שחור. מצויים בחמוציות.

 

  

 

 

catechin

 

Isoflavoes

בזרעי סויה יש 2-4 מ"ג איזופלבונים ב-1 ג'. הנפוץ ביותר הוא genistein.

מצויים בקטניות ובזרעי רימונים

מסייעים להעלאת רמה של HDL ולהורדת רמה של LDL

אנטיאוקסידנט יעיל נגד סופראוקסיד ומימן פראוקסיד

פעילים כפיטואסטרוגנים

איזופלבונים ו-lignans הם הפיטואסטרוגנים העיקריים

מסייעים למנוע אוסטאופורוזיס אצל נשים בתקופת המנופאוזה

איזופלבונים מסויה מעכבים סרטן הערמונית

 

Hesperetin   

flavanone, הפלבונואיד העיקרי בתפוזים ובפירות הדר אחרים

אנטיאוקסידנט, מאט שגשוג של תאי סרטן

מאט רפליקציה של וירוסים, כולל וירוסים של פוליו, הרפס ושפעת

 

Naringin

Flavanone, נותן לאשכולית את הטעם המריר האופייני

עלול לפעול על אנזימים במעי, כגון Cyt P-450 ולהגביר ספיגה של תרופות

מגביר מטבוליזם של אלכוהול וליפידים בכבד, מגביר פעילות אנטי אוקסידנטית בכבד

 

Rutin

מצוי באספרגוס ובפירות הדר                    

לא נהרס בייבוש של ענבים, מצוי בצימוקים

מחזק קפילרות

 

 

 

 

rutin

 

Quercetin

Flavonol, מצוי בריכוז גבוה בבצל אדום, בענבים אדומים, בתה ירוק, בקליפה של תפוחי עץ, בצימוקים. אינו נהרס בייבוש של ענבים

אנטיאוקסידנט פעיל, מעכב חמצון של LDL      

מרחיב כלי דם ומדלל דם

נוגד אלרגיה, מעכב שחרור של היסטמין

 

 

   

quercetin

 

Silymarin

מצוי בעלי ארטישוק ובגדילן

מגן בפני סרטן העור                                                          

אנטי אוקסידנט פעיל, נוגד דלקת

מסייע לעיכול השומנים

 

 

טאנינים

מושג המתאר תפקוד יותר מאשר קבוצה כימית. טאנינים, ביחד עם ויטמין C, מסייעים לבנות ולהגן על קולגן. מונעים זיהומים בדרכי השתן בכך שהם מעכבים קישור של חיידקים לדפנות.

שילוב של טאנינים עם אנתוציאנינים, כמו במיץ רימון, עשוי לפרק כולסטרול מחומצן בזרם הדם וברובד של טרשת עורקים. נפוצים בצמחי מרפא, בירקות ובפירות. ריכוז הטאנינים בצמחים מסוימים גבוה מאד ומגיע ל- 25-35% מהחומר היבש.

 

חומצות פנוליות

מפחיתות צימות של חיידקים לשיניים ולשלפוחית השתן

ממתיקים מפחיתים את הפעילות המבטלת צימות של החומצות הפנוליות

מפחיתות חמצון של LDL כולסטרול

 

Ellagic acid

מסייעת למנוע סרטן בושט ובמעי הגס

פטל ותות שדה עשירים בחומצה זו

 

Chlorogenic acid

מצויה בריכוז גבוה באוכמניות, עגבניות, בענבים

לעתים קרובות מופיעה כאסטר של חומצה קפאית

משתתפת בפעילות האנטי אוקסידנטית של הקפה

חומצה קפאית עשויה לשקם ויטמין E מחומצן

קליית קפה מגבירה את הפעילות האנטי אוקסידנטית שלו

 

Phytic acid

מצויה בריכוז גבוה בסובין של חיטה ובזרעי פשתן

קושרת מינרלים, בעיקר סידן וברזל

עשויה להפחית ספיגת סידן מהמעי

מפחיתה עיכול של עמילן

קשירה של ברזל על ידי החומצה הפיטית מאיטה התפתחות של סרטן ומפחיתה מחלות של הלב וכלי הדם. תאי סרטן זקוקים לברזל לצמיחה שלהם.

 

Ferulic acid

שכיחה בדופן התא הצמחי

מצויה באורז מלא, חיטה ושבולת שועל, תפוחי עץ, ארטישוק, תפוזים, בוטנים, אננס

אנטי אוקסידנט ונוגד סרטן

בעלת פעילות אנטי סרטנית בסרטן השד והכבד

 

Vanllin

חומר טעם וריח המופק מתרמילים של וניל

בתעשיה מייצרים אותו מתסיסה של ליגנין (מוצר לוואי בתעשיית נייר)

 

Cinnamic acid

נותנת לשמן קנמון את הריח והטעם האופייניים

אנטיבקטריאלית, אנטי ויראלית, נוגדת טפילים

בונה יחידות של lignans

נפוצה בשרפים של עצים ובקליפה הפנימית

 

Oxalic acid

מצויה בתרד טרי, סלק, קקאו, אגוזים, פטרוזיליה, תה

ריבס עשיר במיוחד בחומצה אוקסלית

נקשרת לסידן ומפחיתה מהזמינות שלו

מופרשת בשתן עם הסידן

עלולה לייצר אבנים בכליות

 

מקורות

 

Phytochemicals as Nutraceuticals, Ben Best, 2012

The color code JA. Joseph. 2002

Cheynier V. Review of the chemistry of polyphenols. American J. Clin. Nutr. 2005, 81 (SUPPL): 223S-229S.

עבור לתוכן העמוד