כניסה לחברים
סגירה

כניסה לחברים רשומים



לזניית טופו עם תרד וחצילים - מאת אורטל בובר

לזניית טופו עם תרד וחצילים - מאת אורטל בובר (הגדל)

כשהטמפרטורות עולות, זה הזמן להעלות את מינון הטופו בתפריט השבועי.

טופו הוא אחד המזונות הבריאים ביותר בתפריט האנושי. הוא מקור מרוכז לחלבון מלא ואיכותי מהצומח, קל לעיכול ועשיר בנוטריינטים. הוא מקור טוב לסידן שנספג היטב, ברזל, מגנזיום, סלניום וחומצה פולית.

מעבר לערכים תזונתיים מעולים, יש לסויה – ממנה עשוי הטופו – גם יכולות ריפוי נפלאות. במחקרים רבים נקשרה הסויה (כשהיא נאכלת בצורתה הלא מתועשת, כמו בטופו) כבעלת השפעה מרפאה על בריאות כלי הדם, איזון הורמונלי, השפעה תרפויטית על תופעות גיל המעבר ואף עצירה או נסיגה בסוגי סרטן מסויימים.

בהסתכלות אנרגטית הטופו נחשב למקרר, מרגיע ומלחלח. מחזק את אלמנט ה-Yin בגוף ועוזר להוריד חום שנובע מחוסר. במקרוביוטיקה מתייחסים אליו כאל מזון מרגיע שמתאים מאוד לאכילה בסוף היום כדי להירגע ולהוריד את העומס מהכתפיים.

יש הרבה מאוד דרכים להשתמש בטופו. אפשר להשרות אותו, להקפיץ, לבשל. להפוך לממרח, בתוך סושי, פשטידות ותבשילים.

אני מצרפת לפה מתכון של לזניה טבעונית עם טופו. המתכון חגיגי ומושקע ולכן אני מכינה אותו רק

לחגיגות משפחתיות. אבל אפשר לחתוך את הכמויות בחצי ולהכין אותו בתבנית של 18X24 לארוחת  ערב מזינה, מקררת ומרגיעה.

 

לזניה טבעונית של חצילים, תרד וטופו:

 

חבילת אטריות ללזניה (אפשר גם אטריות ללא גלוטן)

4-5 עגבניות טריות פרוסות לפרוסות בעובי 2-3 מ"ל

מעט שמן זית

 

רכיבים לרוטב עגבניות:

 

700 גרם מחית עגבניות (בקבוק)

1 כף אורגנו טרי קצוץ או 1/2 כפית אורגנו יבש

2 כפות עלי בזיליקום טריים קצוצים

6 שיני שום

2 כוסות מים

2 כפות שמן זית

מלח, פלפל שחור לפי הטעם

 

רכיבים לשכבת החצילים:

 

5 חצילים בגודל בינוני

מלח

 

רכיבים לשכבת תרד וטופו:

 

600 גרם טופו

4 כפות שמן זית

1 כף מיץ לימון

6-8 כפות מים

2 חבילות תרד (300 גרם כל חבילה)

2 בצלים קצוצים דק

4 שיני שום קצוצות

מלח

 

הוראות הכנה לרוטב עגבניות:

 

מחממים בסיר בינוני 2 כפות שמן זית. כשהשמן חם, מוסיפים את מחית העגבניות ומטגנים קלות. מוסיפים לסיר את האורגנו, בזיליקום, שיני שום, מים ומלח. מביאים לרתיחה ואז מנמיכים את האש ומבשלים כ- 20-30 דקות, עד ששיני השום רכות.

מניחים להתקרר וטוחנים עם סטיק (בלנדר מוט) לרוטב חלק.

 

הוראות הכנה לשכבת חצילים:

 

בזמן שרוטב העגבניות מתבשל, מכינים את שכבת החצילים: מחממים את התנור ל-180 מעלות. שוטפים את החצילים ופורסים אותם לפרוסות בעובי של כחצי ס"מ.

בתבנית אפייה מניחים נייר אפייה, משמנים אותו ומניחים עליו את פרוסות החציל. מזלפים עוד שמן זית מלמעלה ואופים בתנור 30-40 דקות עד שהחצילים רכים. אחרי 15-20 דקות הופכים את פרוסות החציל כדי שיקבלו צלייה שווה משני הצדדים.

 

הוראות הכנה לשכבת התרד והטופו:

 

בסיר רחב מחממים 2 כפות שמן זית ומטגנים בצל קצוץ עד להזהבה. מוסיפים שום קצוץ ומערבבים כדקה. מוסיפים את עלי התרד השטופים וקצת מלח ומקפיצים עד שהתרד מאבד את כל נפחו.

מניחים את התרד להתקרר ואז סוחטים אותו היטב מהנוזלים וקוצצים בעזרת סכין חדה.

טוחנים במעבד מזון טופו, שמן זית, מים ולימון עד לקבלת משחה חלקה. מוסיפים למעבד המזון את התרד המבושל וטוחנים עוד מספר שניות לקבלת קרם ירקרק במרקם שניתן למריחה.

 

כששלושת השכבות מוכנות, נשאר רק להרכיב את הלזניה ולשגר לתנור.

בתבנית בגודל של 36X24 ס"מ מניחים כמה כפות של רוטב העגבניות לכיסוי מלא של תחתית התבנית. מעל רוטב העגבניות מניחים דפי אטריות לזניה (אפשר גם להשתמש בדפי אטריות לזניה ללא גלוטן).

מעל האטריות מניחים פרוסות חצילים, מעליהן חצי מכמות רוטב תרד וטופו.

על הטופו מניחים שכבת אטריות לזניה נוספת, רוטב עגבניות לכיסוי נדיב, חצילים ואת החצי השני של רוטב תרד וטופו.

את הלזניה סוגרים עם שכבה שלישית של אטריות לזניה ועליה שארית רוטב העגבניות.

כדי למנוע ייבוש של האטריות העליונות כדאי להניח עליהן פרוסות עגבניה טריות ולזלף מעט שמן זית.

מכניסים את התבנית לתנור לאפייה של 40 דקות, בחום של 180 מעלות.

מניחים להתקרר לפני שפורסים. עדיף לאכול יום-יומיים אחרי האפייה.

 

 

 

אורטל בוברND, Cl.H, 

נטורופתית והרבליסטית.

פרטי התקשרות:

052-3311939

buberor@netvision.net.il

 

המידע המובא כאן הוא על דעת הכותב בלבד. אין העמותה לצמחי מרפא (עיל"ם) אחראית לתוכן המאמר. שימוש בצמחים או במוצרים אחרים מחייב במקרים מסוימים שיקול דעת רפואי, ועל כן יש להיוועץ במומחה מתאים. העמותה הישראלית לצמחי מרפא ועורכי תוכן האתר אינם אחראים לכל מקרה של שימוש בלתי מבוקר, או בלתי מקצועי במידע ו/או בצמחים הנזכרים.

 

עבור לתוכן העמוד