כניסה לחברים
סגירה

כניסה לחברים רשומים



על אצה אחת ושני מרקים - מאת אורטל בובר

על אצה אחת ושני מרקים - מאת אורטל בובר (הגדל)

 

החורף הגיע ואיתו הצורך במזון חם, מזין ומנחם. בשבילי זה אומר שתמיד יש בבית סיר מרק, לרוב יהיו בו קטניות.

כשיש בסיר קטניות, תמיד מתחבאת שם גם בת הזוג המושלמת שלהן – אצת הקומבו.

*     *     *     *     *     *     *

הקומבו היא אצת מים מלוחים ממשפחת הקלפ (laminaria spp. ). זו משפחה של אצות חומיות שגדלה למימדים של מאות מטרים באיזורים הקרים של הים.

האצה עשירה במינרלים (סידן, מגנזיום, ברזל, אשלגן) בויטמינים A,K, וויטמינים מקבוצת B, עשירה ביוד ובמרכיב ושמו פוקוידן התורם להורדת קרישיות הדם ולבקרה על קצב חלוקת התאים.

מבחינה טיפולית, האצה משמשת להזנת הגוף ולאיזון בלוטת התריס. היא מעודדת תהליכי הרזיה ועוזרת בתהליכי דה טוקסיפיקציה. מסייעת במקרים של עצירות, ראומטיזם והרעלת מתכות כבדות. בנוסף היא נחשבת כמשתנת, בעלת אפקט מדלל דם ואנטי פטרייתית.

בהסתכלות אנרגטית, אצת הקומבו היא מזון מקרר מאוד וטעמה מלוח. היא תורמת להזנת נוזלי ה- Yin בגוף, מלחלחת יובש, מרככת התקשויות ומסות ומסייעת בסילוק ליחה חמה.

שימוש באצת הקומבו בבישול, מעלה במידה רבה את הערך התזונתי של התבשיל. טעמה עדין וכמעט נייטרלי. שווה במיוחד להשתמש בה כאשר מבשלים קטניות. האצה מרככת את הקליפה החיצונית של הקטניות ועוזרת להן להתבשל. התוצאה המתקבלת היא קטניה רכה יותר ונעימה בפה.

בנוסף לכך, תכולת המינרלים של האצה עוזרת לאזן את תכולת החלבונים והשמנים בקטניות ומקלה על תהליך העיכול והספיגה.

 

 

מרק חרירה עשיר

מתכון המצריך השקעה, אך התמורה מפיקה סיר פלאים מלא בכל טוב של טבע חורפי.

 

רכיבים:

1 כוס גרגירי חומוס שהושרו במים למשך הלילה

3 כוסות מים

1 מקל של אצת קומבו

1 ליטר מים/ ציר ירקות/ ציר עצמות/ ציר בשר

1/2 כוס עדשים ירוקות שהושרו במים למשך הלילה

1/2 כוס עדשים כתומות

1 בצל גדול קצוץ לקוביות או חצאי ירח

2 כרישות פרוסות לעיגולים

2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות

1 שורש סלרי חתוך לקוביות קטנות

3 גבעולי סלרי קצוצים קטן

1 תפוח אדמה קלוף וחתוך לקוביות/ ארטישוק ירושלמי

חבילת עלי מנגולד שטופים ומופרדים לגבעולים ועלווה ירוקה חתוכה דק

3-4 שיני שום פרוסות

2 עגבניות קלופות וחתוכות לקוביות קטנות

1 כפית כמון

1/2 כפית כורכום

1/2 כפית כוסברה יבשה טחונה

1/2 כפית פפריקה חריפה

1/2 כפית פלפל שחור

מלח לפי הטעם

3-4 כפות שמן זית

1-2 לימונים

 

הוראות הכנה:

מניחים בסיר לחץ את גרגירי החומוס, את המים ופיסה אחת של אצת קומבו. סוגרים את הסיר ומעלים את הלחץ. מנמיכים את האש ומבשלים בלחץ 50 דקות. אם אין סיר לחץ, אפשר לבשל את גרגירי החומוס עם האצה בסיר רגיל כשעה עד שעה ורבע. שומרים את מי הבישול להמשך.

בסיר גדול מחממים 3-4 כפות של שמן זית ומאדים את הבצל עד שקיפות. לוקחים 5 גבעולי מנגולד, חותכים לקוביות ומוסיפים לסיר. מוסיפים גם קוביות גזר, כרישה, שורש סלרי, גבעולי סלרי ושום ומאדים עוד כ 10-15 דקות עד שהירקות מתרככים ומשחימים מעט.

מוסיפים לסיר את העדשים הירוקות והכתומות לאחר שסוננו היטב מהמים, מערבבים ומאדים עוד כדקה – שתיים.

מוסיפים לסיר את העגבניות ואת התבלינים ומערבבים היטב, מאדים עוד כדקה.

מוסיפים לסיר את גרגירי החומוס המבושלים ביחד עם מי הבישול. רצוי להוסיף גם את אצת הקומבו אבל לא הכרחי. מפלס הנוזלים צריך להיות כ 1-2 ס"מ מעל המוצקים. כדי להשלים את כמות הנוזלים הרצויה, ניתן להוסיף מים/ ציר ירקות/ ציר עצמות/ ציר בשר. אני ממליצה לא לוותר על מי הבישול של גרגירי החומוס כי בהם נמצא כל הטוב שתרמה לנו אצת הקומבו והם יתנו בהמשך גם גוף וסמיכות למרק.

מה שנשאר זה להוסיף את קוביות תפוחי האדמה ואת רצועות עלי המנגולד הדקות. מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה.

מנמיכים את האש ומבשלים בבעבוע העדין ביותר לפחות במשך שעה. אם יש זמן אפשר לתת למרק גם בישול של שעה וחצי - שעתיים.

מרק החרירה הוא מסוג התבשילים שטעימים הרבה יותר יום אחרי הבישול. להגשה מומלץ מאוד לסחוט מעט לימון לתוך המרק. הלימון מקליל, מעצים את הטעמים ונותן חווית אכילה עשירה ונפלאה.

.

 

 

מרק עדשים וירקות שורש

מרק יומיומי, טעים, משביע ומהיר הכנה (הבישול איטי אך ההכנה לא מצריכה עבודה רבה.)

 

רכיבים:

1 כוס עדשים ירוקים שהושרו במים למשך הלילה

4 כוסות מים/ ציר ירקות

1 פיסת קומבו

1 בצל חתוך גס

2-3 גזרים חתוכים לעיגולים ברוחב ס"מ

1 שורש פטרוזיליה או שורש סלרי חתוך לקוביות גסות

3 מקלות סלרי

חופן גדול של ירק (פטרוזיליה/ קייל/ תרד)

חצי פלפל צ'ילי (אם אוהבים קצת חריף)

מלח לפי הטעם

 

הוראות הכנה:

מבשלים בסיר את העדשים עם פיסת קומבו וארבע כוסות מים במשך כ40 דקות. 

מוסיפים לסיר את כל הירקות והתבלינים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה,

עד שהירקות מתרככים.

מצננים מעט וטוחנים היטב בעזרת בלנדר מוט.

·         המרק הזה מודולרי ואפשר להוסיף אליו ירקות כיד הדמיון: דלעת, בטטה, תפוחי אדמה, קישואים, ארטישוק ירושלמי ו/או עלים ירוקים שנשארו במגירה.

·         המרק אינו מכיל שמן והוא מצוין למי שרוצה להפחית את כמות השמן במזונו. מי שכן זקוק לשמן יכול לזלף מעט שמן זית איכותי לתוך הקערה לפני הארוחה.

 

 

 

אורטל בוברND, Cl.H,

נטורופתית והרבליסטית.

פרטי התקשרות:

052-3311939

buberor@netvision.net.il

 

המידע המובא כאן הוא על דעת הכותב בלבד. אין העמותה לצמחי מרפא (עיל"ם) אחראית לתוכן המאמר. שימוש בצמחים או במוצרים אחרים מחייב במקרים מסוימים שיקול דעת רפואי, ועל כן יש להיוועץ במומחה מתאים. העמותה הישראלית לצמחי מרפא ועורכי תוכן האתר אינם אחראים לכל מקרה של שימוש בלתי מבוקר, או בלתי מקצועי במידע ו/או בצמחים הנזכרים.

 

 

 

עבור לתוכן העמוד